Het zachte winterweer van de afgelopen week gaf ons de gelegenheid om de tuin van onze opdrachtgever aan te planten. Vorige week waren er een flink aantal grote bomen gekapt en grote heesters teruggesnoeid. In de bostuin waren bijna geen bloeiende heesters aanwezig en door de snoei en de nieuwe aanplant krijgt de tuin een ander karakter.

Toverhazelaar

De voortuin is opgefleurd door de aanplant van een Toverhazelaar (Hamamelis mollis) die nu al in de bloei staat. Dit is goed te zien op de foto. In deze border zijn ook Azalea’s aan geplant, na de bloei hiervan in het voorjaar nemen de Hortensia’s ( Hydrangea macrophylla) de bloei over en zijn er in een groot deel van het jaar bloemen te zien.

De Lonicera’s ( Lonicera nitida) geven een mooi egaal groen vlak afgewisseld met de bloeiende heesters. In het bosgedeelte van de tuin hebben we 2 soorten groen blijvende Prunussen aangeplant ( Prunus laurocerasus Rotundifolia’ )heeft een lichtgroen blad en de soort Prunus laurocerasus ‘Caucasica’ deze soort heeft een donkerder blad maar heeft als groeivorm een meer open karakter.

Aanplanten van heesters

Verder zijn er aangeplant diverse bladverliezende heesters zoals kardinaalsmuts (Euonymus) en vlieren ( Sambucus nigra) deze heesters geven van mei tot juli prachtige witte schermvormige bloemen en in het najaar een eetbare bes.

Door de afwisseling van groenblijvende en bladverliezende heesters ontstaat er een mooie afwisseling in habitus en textuur van de aanplant.

Door het kappen van de bomen en het snoeien van de heesters is er meer licht ontstaan in de tuin en daardoor kan ook het grasveld worden vergroot, dit zal in het vroege voorjaar worden ingezaaid.