smalle achtertuin met pergola en overkapping

Deze smalle achtertuin in Apeldoorn is door hoveniersbedrijf Van Rooyen voorzien van een nieuwe inrichting. De tuin zelf is voldoende groot maar de beperkte breedte van de tuin vroeg om een uitgekiend tuinontwerp. Hierin is de overkapping achter de bestaande schuur geplaatst waarmee wordt voorkomen dat het zicht wordt vertroebeld. De relatie met de woning wordt vervolgens gemaakt door meerde pergola's die de afstand op een natuurlijke manier overbruggen. Door de pergola's te laten begroeien met klimplanten ontstaat er op den duur een luchtige groene tunnel.

De bestrating breekt de lengte op in delen

De lengte in deze smalle tuin is gebroken door te werken met verschillende soorten bestrating. De mix van klinkers, tegels en grind deelt de tuin op in verschillende gebieden die nooit langer zijn dan 15 meter. Hierdoor kom je wanneer je van voor naar achter loopt door drie verschillende soorten gebieden met elk een ander type bestrating en de daarop aansluitende inrichting en beplanting.

De beplanting versterkt de tuinbeleving

De drie thema's die ingezet zijn met de verschillende soorten bestrating worden verder versterkt door de beplanting. Hierin is gekozen voor losse en weelderige beplanting langs het grind. Strakke en schaduwminnende beplanting langs de tegels en een mix van grassen en vaste planten langs de klinkers. Dit resulteert uiteindelijk in een smalle tuin waarin ontzettend veel is te beleven zonder het gevoel te krijgen opgesloten te zitten.

Meer weten over deze smalle tuin?