Japanse kornoelje Cornus kousa

De Cornus kousa bloeit uitbundig met witte bloemen. De eigenlijke bloem van de Cornus kousa is een wit knopje met er omheen vier grote witte schutbladeren. Als de bloem is uitgebloeid, blijven de schutbladeren staan, waardoor het lijkt dat hij heel lang bloeit. In de herfst verschijnen heel aparte vruchten die lijken op lychees. Als de vruchten aan de struik hangen, begint het blad te verkleuren naar purperrood.

De Japanse kornoelje bloeit in de maanden mei en juni.

Kornoeljes zijn prachtige heesters die ruimte nodig hebben om tot hun recht te komen.

Cornus kousa is een langzaam groeiende, bladverliezende struik. Na veel jaren kan de struik een hoogte van zes meter bereiken. De gelaagde opbouw in étages van de takken geeft een buitengewoon sierlijk cachet aan de struik.

Het Latijnse woord cornus betekent hoorn en verwijst naar de vorm van de takken in de winter. Kornoeljes zijn gedurende het gehele jaar attractief. Meestal witte bloemen in het voorjaar. Mooi groen loof in de zomer. Bessen in de herfst en bij een aantal soorten prachtig gekleurd eenjarig hout dat zichtbaar wordt, nadat de heester zijn bladeren is verloren. De takken zijn overigens erg stevig en duurzaam.

Vari√ęteiten

Cornus kousa 'China Girl' heeft heel grote schutbladen.

Cornus kousa 'Milky Way' krijgt vooral mooie rode vruchten.

Cornus kousa 'Satomii' met rozerode schutbladen.

Cornus kousa var. chinensis heeft een boomvormige groeiwijze. Is in alles groter: schutbladen, bes en blad.