In de afgelopen week hebben we in opdracht van onze klant in Epe een aantal bomen gekapt en grote heesters gesnoeid. Er was behoefde aan een meer zonniger tuin met meer verschillende soorten bomen en heesters.

Na het kappen van de diverse soorten bomen zoals Tsuga ( Tsuga canadensis) en grote heesters zoals Prunus ( Prunus laurocerasus “Rotundifolia”) hebben we de takken versnipperd met een takken versnipperaar. De grotere stammen boven de 15 cm doorsnede worden gebruikt voor open haard hout.

Dit zal worden gekloofd en 2 jaar te drogen gelegd. De lege plekken in de tuin zullen worden ingepland en de hout snippers worden dan gebruikt als onderlaag onder de heesters.

Bospest

In de tuin was een flinke hoeveelheid opslag aanwezig van de bospest ( Prunus serotina). Deze uit Noord en Midden Amerika komende plant is hier in 1920 geïntroduceerd om de uitgeputte gronden onder de naaldbomen te verrijken met het blad. Helaas heeft en kan hij zich explosief vermeerderen uit zaad en is een ware plaag geworden. Een invasieve exoot. Vooral op de arme droge gronden zoals in Epe.

Deze bospest als heestervorm en ook als boom hebben we verwijderd uit de tuin.