Maak een drinkbare tuin!

De eetbare achtertuin is helemaal in tegenwoordig. Maar wat dacht je van een drinkbare achtertuin?

Er zijn heel veel kruiden waar je heerlijke thee kan van zetten. Dus leg een theetuin aan, dit is heel goed te doen, je hebt er veel (drink)plezier van! Kom je er niet uit dan kunnen we je natuurlijk bij helpen door een advies op maat in je specifieke tuinsituatie.

Als eerste inventariseer je welke plantensoorten je erin wilt hebben. Bouw de border op van laag naar hoog. Laag blijvende soorten zet je voorin de border zoals zoethoutgras en citoentijm. Hoge soorten zoals de dropplant komen achter in de border te staan. Verder is een zonnige ligging van de border aan te raden. Sommige soorten zoals munt ( Mentha spicata) hebben de neiging om te gaan woekeren. Houd deze extra goed in de gaten. Het eenvoudigste zijn de muntsoorten, bladjes plukken en in theeglas met water doen wat net van de kook is, even laten trekken en genieten maar!

Lekkere kruiden

Hieronder zijn kort de werkingen van een aantal 'lekkere' kruiden aangegeven. Je kunt deze kruiden combineren tot een thee of ze toevoegen aan medicinale kruiden die minder lekker smaken. Houd rekening met de werking. Rozemarijn en Zoethout geven dan wel een aangename smaak, maar het zijn bepaald geen onschuldige kruiden; dus hiervan telkens niet meer dan een snufje.

• Anijs (Pimpinella anisum)- spijsverteringsbevorderend, luchtwegen, zogvormend

• Venkel (Foeniculum vulgare)- idem

• Rozemarijn (Rosmarinus officinalis)- opwekkend, aardend, spijsverteringsbevorderend, doorbloedingstimulerend (niet tijdens de zwangerschap en bij hoge bloeddruk!)

• Pepermunt (Mentha ×piperita)-opwekkend, verfrissend, spijsverteringsbevorderend, ontkrampend, luchtwegen, verwerking van informatie en voedsel (niet tijdens de zwangerschap!)

• Kruizemunt ( Mentha spicata)- idem, iets zoeter dan pepermunt (mag wel tijdens de zwangerschap)

• Kamille (Matricaria chamomilla)- rustgevend, ontkrampend, luchtwegen, spijsvertering, ontsmettend

• Citroenverbena (Aloysia triphylla, oude naam: Lippia citriodora) - rustgevend, ontkrampend, werkt mild

• Vlierbloesem ( Sambucus racemosa)- luchtwegen, bij koorts en griep, bevordert het zweten, rustgevend

• Salie ( Salvia officinalis)