Aanleg Sedumdak

Nederland is één van de meest dichtbevolkte landen ter wereld. Met veel huizen op elkaar en volledig bestrate tuinen is er weinig groen om ons heen. Helaas is niet iedereen in de gelegenheid om bomen en heesters in zijn tuin te planten. Gelukkig is er ook een andere oplossing: een groen dak! Platte- en licht hellende daken kunnen we voorzien van een onderhoudsvrije dakbedekking. Deze ‘groene’ dakbedekking wordt ook een Sedumdak genoemd. Sedum is goed bestand tegen wind, hitte, vorst en uitdroging en heeft een isolerende werking.

Voor een van onze klanten in Apeldoorn hebben we een tuinhuis geplaatst en deze voorzien van een Sedumdak.

Wat is eigenlijk een Sedumdak?

Een Sedumdak is een dak waar Sedum op groeit. Sedum is een soort vetplant. Deze planten nemen vocht op in hun bladeren. Deze Sedum plantjes zijn zo sterk dat ze tegen langdurige droogte en warmte kunnen. Ook veel regenwater is geen ramp, wat je hier in Nederland natuurlijk veel hebt. Natuurlijk is een goede afvoer van het water wel heel belangrijk. Want als het dak permanent vol loopt met regenwater en het wordt niet voldoende afgevoerd, dan verdrinken de vetplantjes en gaan rotten.

De Sedum planten zijn in verschillende soorten verkrijgbaar. Er zijn wel honderden soorten Sedum vetplantjes. Deze Sedum vetplantjes groeien vrijwel overal goed op. Dus ook op het dak van uw huis, schuur, garage, fietsenstalling of clubgebouw. Het Sedum leggen wij niet zomaar over het dak heen. Daar komt natuurlijk veel meer bij kijken dan alleen het leggen ervan. Want is uw dak bijvoorbeeld wel stevig genoeg voor het gewicht per vierkante meter? Want er komt meer op het dak te liggen dan Sedum alleen. Bijvoorbeeld substraat of een drainagemat, deze komen ook nog op het dak te liggen.

Waarom een Sedumdak?

Een groot voordeel van een Sedumdak is dat de levensduur van dakbedekking wordt vergroot. Het effect van het zonlicht en de regen wordt weggenomen en de temperatuurschommeling van het dak verkleint. Het Sedumdak geeft een natuurlijke isolatie. Ook heeft de Sedumbegroeiing een geluiddempende werking.

Graag bekijken we samen met u wat de beste oplossing is voor een juiste toepassing van een Sedumdak op het dak van uw woning, schuur of tuinhuis.

Wij werken met o.a. met vegetatiematten. Dit is een mat waarop de Sedum is gegroeid en waardoor gelijk een groen dak ontstaat. Maar liefst 95% is al begroeid.

Gelijk een groen dak dus!