Nu de dagen korter worden gaat ook het blad van verschillende bomen verkleuren. Het lijkt logisch: in de herfst krijgen loofbomen herfstkleuren. En toch is dat niet wat er gebeurt, boombladeren hebben namelijk altijd herfstkleuren. Maar dat zie je pas in het najaar.

Bomen verliezen hun oude kleur

Het zit namelijk zo: de bomen krijgen geen nieuwe kleur, ze verliezen hun oude. In de herfst verdwijnt gaandeweg het chlorofyl uit de boombladeren.

Dat is de stof die het blad de groene kleur geeft. Door het chlorofyl kun je de andere prachtige kleuren in de lente en in de zomer niet zien, maar ze zijn er wel.

Ze worden veroorzaakt door andere stoffen in het blad zoals caroteen ( zit ook in wortels) en enxanthofyl ( bekend uit de eierdooier). Deze stoffen breken veel minder makkelijk af dan chlorofyl, waardoor ze de overhand krijgen als het chlorofyl in de herfst verdwijnt.

De herfst onthult dus verborgen schoonheid!

Maar het is ook het begin van het einde van de bladeren: chlorofyl is een onmisbaar bestanddeel voor de zuurstofhouding van planten.

Eén herfstkleur ontstaat wel degelijk vooral in de herfst: de kleur rood.

De kleur rood wordt gevormd door anthocyanin, dit zijn pigmenten die afhankelijk zijn van de zuurgraad ook blauw en paars kunnen veroorzaken. Deze anthocyanin worden in het afstervende blad aangemaakt uit de overtollige suikers.

Tot zover op welke manier de herfstkleuren ontstaan. Ook voor uw tuin zijn er mooie soorten bomen en heesters met een mooie herfstverkleuring van het blad leverbaar. Even een greep uit het grote assortiment.

Bomen:

Een grote groep Esdoorns ( Acer) hebben een prachtige herfstverkleuring, Ginkgo biloba 'Autumn Gold', Amberboom (Liquidambar styraciflua)

Heesters:

Een grote groep Kornoeljes ( Cornus), Kardinaalsmuts (Euonymus alatus) , en de struikvorige esdoorn soorten Acer palmatum 'Osakazuki'

Graag maken we voor uw tuin een passend beplantingsplan die ook rekening houd met de mooie najaarskleuren van bomen en heesters.

Het najaar is uitermate geschikt om uw tuin een opfris beurt te geven en nieuwe beplanting toe te passen.

Van Rooyen tuinen voor elk seizoen een belevenis!

Bron: o.a. Natuurkalender.nl ( Wageningen Universiteit); Kennislink.