Door het zachte weer van eind maart en de eerste week van april groeit het onkruid nu volop. Het is belangrijk om onkruid uit uw tuin en borders meteen te verwijderen. Veel onkruidsoorten bloeien al vroeg zoals kleine veldkers ( Cardamine pratensis) en klein kruiskruid ( Senecio vulgaris). Een aantal soorten komt snel in het zaad na de bloei. Hoe eerder u dus het onkruid verwijdert, hoe meer profijt u er van heeft verder in het groeiseizoen. Trek eenjarig onkruid uit en graaf vast onkruid uit.

Neem voorzorgsmaatregelen

Vooral onkruiden met een wortelpen, zoals Paardenbloem, moet u met wortel en al verwijderen. Dat kan prima met een plantschepje. Huisjes-en naaktslakken komen graag op de uitlopende Hosta’s af en doen zich te goed aan al het sappige jonge groen. Neem voorzorgsmaatregelen!

Dat kan goed door speciale korrels tegen de slakken te strooien.Een milieuvriendelijkere manier is het planten van knoflook tussen de Hosta’s.

Ook insecten komen uit hun schuilplaatsen door het warmere weer. Controleer dus regelmatig je planten.

Gazontips

Zijn de randen van je gazon na de winter erg ongelijk? Steek ze dan in het voorjaar opnieuw af. Een goede graskantensteker is dan onmisbaar. Het gazon kan nu ook geverticuteerd worden en daarna worden bijgezaaid.

Als je graszaad bij strooit (dat noemen we doorzaaien), strooi dan op het bijgezaaide gedeelte een dun laagje compost en hark het graszaad aan, dan ontkiemd het eerder.

Een goede organische bemesting met Farmers House Marathon geeft het gras vervolgens weer een goede groeistart.

Vijver

De vijver kan intussen ook weer op orde gemaakt worden. Let erop dat u niet te laat de planten langs de vijverrand plant. Waterlelies die in manden staan, kunt u het beste voorzien van wat vette klei onderin.

De lissen en andere planten die boven het waterniveau uitsteken, kunnen worden teruggesnoeid.

Natuurlijk voert van Rooyen Tuinen als vakkundige hovenier uit Twello graag deze tuinklussen uit voor u! Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden hiervoor.