Één van de mooiste bomen – vooral in het voorjaar – is de Cercis siliquastrum, de Judasboom. Deze boom bloeit met opvallende roze vlinderbloemen. De Judasboom is een naaktbloeier , dat betekend dat deze boom bloeit voordat er blad aan de boom komt. De bloemen welke verschijnen in april-mei van de Judasboom zijn bloemen die groepsgewijs op de takken en de stam staan. Een opvallende verschijning in een tuin!

Verklaring naam

Voor de naam van de Cercis siliquastrum bestaan meerdere verklaringen die te maken hebben met de Bijbelsefiguur Judas. Volgens een verklaring zou de apostel Judas zich verhangen hebben aan deze mooie boom. Een andere verklaring heeft te maken van de verkleuring van de bloemen van Cercis siliquastrum die het gevolg zouden zijn van het tonen van berouw nadat Judas, Jezus Christus verraden had.

Een andere lezing is dat de bloemen, die uit het kale hout te voorschijn komen, naar de wonden verwijzen die bij de kruisiging zijn aangebracht. De herkomst van deze boom ligt dan ook in het oostelijke Middellandse-Zeegebied. Het is een fantastisch mooie en bijzonder bloeiende boom.

Vorm

Na de bloei loopt het hartvormige blad van Cercis siliquastrum uit en worden de lange roodbruine peulen met de zaden gevormd.

Deze zijn zeer geschikt voor gebruik als groendecoratie.

De hoogte als boomvorm van de langzaam groeiende Cercis siliquastrum bedraagt uiteindelijk circa 8 tot 10 meter. De breedte bedraagt dan 5 tot 6 meter.

Vanwege de geringe hoogte is Cercis siliquastrum ook geschikt voor de wat kleinere (stads)tuin. Meestal is de judasboom alleen verkrijgbaar als meerstammige boom (= sierheester).

Hoe warmer de voorgaande zomer ( lees 2013!) hoe uitbundiger de bloei zal zijn.

Omdat Cercis siliquastrum een penwortel heeft is de judasboom niet te verplanten.