Voor een klant in Bad Bentheim, Duitsland, hebben we grote platen travertin als terras toegepast.

De travertin platen waren eerder toegepast als gevelbekleding op een bedrijfspand welke gesloopt is.

De travertin platen zijn zorgvuldig van het gebouw afgehaald en zijn dus nu toegepast als tuinbestrating, het ultieme hergebruik.

Wat is travertin eigenlijk?

Travertijn of travertin is een kalksteen die gevormd wordt door de neerslag van kalk uit met calciumcarbonaat (kalk) oververzadigd water uit warme bronnen. Takjes, bladeren en ander materiaal dat in dit water valt en later verteert, veroorzaken de kenmerkende onregelmatige poriën van dit materiaal. Een belangrijke vindplaats van travertin is het plaatsje Tivoli ten oosten van Rome.

In de natuur komt travertin voor bij heetwaterbronnen en geisers, zoals Mammoth Hot Springs in Yellowstone en Pamukkale in Turkije.

Travertin wordt al vele eeuwen als bouwmateriaal gebruikt, bijvoorbeeld in vloeren, wandbekleding, trappen en beeldhouwwerk. Het Colosseum in Rome is deels opgebouwd uit travertin. De Sacré-Cœur te Parijs is geheel opgetrokken uit travertin.

In Nederland is onder meer het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam opgebouwd uit travertin.

Waarom deze toepassing?

Voor deze toepassing van het travertin is gekozen omdat het perfect past bij de onder architectuur gebouwde villa in Bad Bentheim in Duitsland.

De villa is midden jaren '60 gebouwd en de grote platen travertin passen perfect qua sfeer bij de villa. De textuur en kleur van de travertin vormen zo een natuurlijke eenheid met de villa.