Vanaf eind april tot in juni kunnen we genieten van de prachtige bloemen van de boompioen.

Standplaats in de tuin

De boompioen, Paeonia suffruticosa, komt van orgine uit Noordwest-China, en Tibet. De boompioen is een prachtige solitaire heester die het goed doet tegen een muur, bij voorkeur aan de zuidkant. Het wordt een vrij breede opgaande struik die een maximale hoogte bereikt van 150-175 cm. De bloemen hebben een doorsnede van 15 à 25 centimeter en zijn vaak gevuld.

Hoe verzorg ik een boompioen?

De boompioen staat het liefst op een plaats met enkele uren zon per dag. Ze hebben een uitgesproken voorkeur voor voedzame grond die voldoende kalk bevat, liefst klei- of zavelgrond. In de groeiperiode is voldoende vocht noodzakelijk. ’s Winters moet de grond vlot afwateren. Wanneer je de pioenen na de bloei in juli beendermeel ( stikstof) geeft en in het vroege voorjaar een organische mest ( bijvoorbeeld gedroogde kippenmest) krijg je prachtige bloemen. Grote bloemen moeten ondersteund worden. Houd er rekening mee dat ze een lange tijd op dezelfde plaats moeten staan, voordat ze veel bloemen geven.

Knip de uitgebloeide bloemen na de bloei net boven de nieuwe groei af. Volwassen Paeonia’s die te groot zijn geworden of waarvan de takken te hoog zijn kunnen gesnoeid worden. Snoei de oudste en dikste takken in de late hersft terug tot net boven de grond. Gebruik een kleine snoeizaag voor dit karwei. Laat nieuwe, jonge scheuten staan.

Het verhaal achter de Boompioen

De Pioen is de nationale bloem van China en wordt Mudan genoemd. Er is een legende die vertelt dat de keizerin Wu Zetian wilde dat alle bloemen van Xian samen zouden bloeien. Alle bloemen gehoorzaamden haar, behalve Mudan. Zij bleef trouw aan de natuur. Nog steeds wordt de pioenroos gewaardeerd om haar standvastigheid en liefde voor de natuur.