Najaarsaanplant

In de hele decembermaand heeft het nog niet gevroren en dat is erg uitzonderlijk. Daardoor konden we in de maand december nog prima bomen, heesters en vaste planten aanplanten in tuinen. Zolang het overdag niet vriest kan er nog volop aangeplant worden.

Waarom is het najaar de beste planttijd?

Het najaar is de beste planttijd voor vaste planten, heesters en bomen omdat:

• De grond is nog vrij warm, zodat de planten voor de winter al aanslaan. In het voorjaar is er daarom direct al een goed resultaat. Dit spaart dus tijd.

• In de herfst valt er meestal voldoende regen, zodat water geven niet of nauwelijks nodig is. In het voorjaar verdrogen planten eerder, zeker als ze net geplant zijn.

• Heesters en bomen kunnen het best geplant worden als het blad van de takken is gevallen, dat is dus in het najaar.

Voor een klant in Steenenkamer hebben we de achtertuin gerenoveerd,

De aanwezige oude coniferen zijn verwijderd en ook de grasmat. Om de nieuwe aanplant optimaal kunnen laten groeien is er eerst groencompost als structuurverbetering toegepast.

Op de erfgrens is er vervolgens een Thuja haag geplant De grasmat is vervangen door een bodembedekker welke heel goed schaduw kan verdragen. De vast plant Dovenetel (Lamiastrum galeobdolon, ook bekend onder Lamium galeobdolon en Galeobdolon luteum) doet het beste op vochtige en beschaduwde plaatsen.

Deze voorjaarsbloem bloeit met name in mei en juni. Bij een gunstig voorjaar kan de plant ook al in april bloeiend worden gevonden.

Een uitzondering kan gemaakt worden voor vorstgevoelige soorten, in dit geval is er namelijk meer kans op uitval door strenge vorst.