Een goed zadenmengsel bestaat uit veel verschillende soorten. Zoals Bloemenmengsels voor bijen dit mengsel bevat onder andere zaden van Margriet (Chrysanthemum leucanthemum) , Slangekruid (Echium plantagenium), Papaver (Papaver rhoeas), Lotus (Lotus corniculatus) en anderen. Deze bloemen trekken voornamelijk de bestuivende insecten aan. Bloemenmengsels voor vlinders bevatten bloemen van onder andere Dille (Anethum graveolens), Bolderik (Agrostemma githago), Hazenpootje (Trifolium repens), Esparcette (Onobrychis sativa).

U kunt de aanleg van een wildebloemen weide natuurlijk ook uitbesteden aan van Rooyen Tuinen. Voor verschillende opdrachtgevers hebben we de afgelopen jaren een wildebloemen weide gerealiseerd. Op basis van uw wensen en de aanwezige grondsoort en situatie wordt een vegetatie gekozen die het best bij u past.

Wanneer kan ik maaien

Over het algemeen kunt u ervan uitgaan dat u op zandgrond één keer per jaar moet maaien.

Maai de bloemenweide niet te kort, maar blijf zo’n 8 centimeter boven de grond. Dit is beter voor planten met bladrozetten. Een wilde bloemenweide vergt weinig onderhoud. Eén tot twee keer maaien per jaar is voldoende.

Onderhoud

Maai zo veel mogelijk bij droog weer. Bij droog weer mag het maaisel enkele dagen blijven liggen, zodat de planten meer kans krijgen zich uit te zaaien. Bij nat weer moet het maaisel direct worden afgevoerd om verrijking van de grond te voorkomen. Maai niet te dicht bij de grond, maar op ongeveer 8 centimeter. Hierdoor blijven de bladrozetten van sommige soorten bewaard. Daarnaast hebben kleine zoogdieren als muizen en wezels zo een betere overlevingskans. Maai niet ’s ochtends amfibieën en reptielen in de wei zijn dan nog koud en kunnen niet vluchten.