De zomersnoei bestaat uit correctiesnoei

Tijdens de zomersnoei corrigeer je de struiken en vaste planten die tijdens het groeizame voorjaar een flinke groeispurt hebben gemaakt. De meest bekende zomersnoei is wel het knippen van de hagen. Dit is een vaste prik die doorgaans plaats vind rond de langste dag. Naast het knippen van de hagen kun je ook de uitgebloeide voorjaarsplanten terugknippen. Bekende soorten die zich goed terug laten knippen zijn de Akelei, Vrouwenmantel en de Geranium. Let op: niet alle voorjaarsplanten hoeven in hun geheel terug te worden gesnoeid. Bij soorten als de Salvia en Spirea hoef je alleen de uitgebloeide bloemschermen weg te knippen.

Tijdens de zomersnoei je te goed doen aan fruit

Na het snoeien is het tijd de vruchtdragende bomen en struiken langs te lopen. Hou hierbij de bessen, bramen en frambozen goed in de gaten want voor dat je het weet ben je te laat. De vogels wachten namelijk niet totdat jij klaar bent met plukken. Verder kun je bij appelbomen de derde, vierde of soms zelfs vijfde appel appel wegnemen in een cluster. Dit zorgt ervoor dat de twee achterblijvende appels zich kunnen ontwikkelen tot grote appels in plaats van vier kleine appeltjes.

Na de zomersnoei begint de periode van genieten

Na het uitvoeren van bovenstaande aanbevelingen begint de periode van genieten. De borders zitten lekker vol dus onkruid krijgt geen kans, de hagen zijn strak en de zomerbloeiers geuren. De ideale periode om op een stoel te genieten van alles wat zich in de tuin afspeelt.