Toverbal onder de sierheesters Leucothoe

In de nazomer en herfst verkleurt deze struik van groen naar geel, roze, rood en paars. En dat mooie blad? Dat blijft, de hele winter lang.

Je spreekt het uit als leu-KO-thowee.

In het Verre Oosten staat de plant bekend als 'kampvuurtje', omdat de nieuwe scheuten wel iets weg hebben van vlammetjes. In overdrachtelijke zin houdt Leucothoe je warm in de koude maanden, puur door ernaar te kijken.

Winterhard en kleurrijk: Leucothoe zorgt in het najaar en de winter voor een prachtig uitzicht op je tuin, terras of balkon. Over het algemeen heeft de plant langwerpig of lancetvormig blad, in de kleuren groen, lichtgeel, roze, rood dat in de herfst kleurt naar paars. Nieuw blad is lichtgroen, kleurt dan donkergroen en verkleurt dan in het naseizoen naar donkerrood, maar er zijn ook soorten met bont blad. Hoe lichter Leucothoë staat, hoe mooier de verkleuring.

Noordelijke schoonheid

Inheems groeit Leucothoe vooral in bergachtige bosgebieden van Noord-Amerika tot aan het Verre Oosten. De sierheester behoort tot de heidefamilie, maar wordt veel groter dan de gemiddelde heideplant. Er zijn zo'n 25 verschillende soorten, ieder met een eigen vorm blad of kleur. Ook de grootte van de planten varieert, zo tussen 30-80 cm. Leucothoe bloeit in het late voorjaar in de vorm van kleine witte of roze bloemen in trossen. De bloemetjes hebben een mooie vorm, het zijn net kleine klokjes.

Spelen met bladkleuren

Deze mooie sierheester kan in de volle grond, maar komt zeker zo goed tot zijn recht in potten en bakken. De kleurenpracht vonkt extra in al even flamboyante bakken in roze, lila of oranje, die er een najaarsfeestje maken. Voor een natuurlijke uitstraling match je Leucothoe met verweerd aardenwerk of met cortenstaal (metalen bakken met een warme roestkleur).

Verzorgingstips

• Het liefst staat Leucothoe op een beschutte plek met een paar uur zon en verder halfschaduw. Het licht is nodig om het blad mooi te laten verkleuren.

• De kluit mag licht vochtig zijn; op een zonnige plek iets meer water geven.

• Als de bladeren afvallen, is dat een teken dat Leucothoe te weinig water krijgt.

• Snoeien na de bloei, in juni. De plant heeft dan nog tijd om opnieuw uit te lopen en voor kleurenpracht in het najaar te zorgen.

• Leucothoe houdt van humusrijke, losse, beetje zure grond.